Pracownia Piwa - 6 Joseph's Street Rye Stout

Pracownia Piwa, Modlniczka.

Rye Stout. Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 15° Blg, IBU-35.

Barwa bez mała czarna. Pod światło przebija się rubin.

Piana ciemnobeżowa, bardzo obfita i nad wyraz gęsta. Do końca pozostała pokaźna czapa. Pięknie osiadła na szkle.

Nasycenie ciut większe niż średnie.

Zapach mało intensywny. Kawa, żyto i symboliczna palonka.

Smak kwaskowy z dużą dawką świeżo zmielonej kawy, do tego palonka i nutka razowca. Pod koniec nieco suszonych owoców. Goryczka średnia, ale wyrazista. Ów stout to bez mała niebo w gębie.

10 punktów z maleńkim minusikiem za znikomy aromat.

Opinia: Sten
13/11/2015

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_6_joseph_s_street_rye_stout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)