Pracownia Piwa, Modlniczka.
Rye Stout. Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 15° Blg, IBU-35.
Barwa bez mała czarna. Pod światło przebija się rubin.
Piana ciemnobeżowa, bardzo obfita i nad wyraz gęsta. Do końca pozostała pokaźna czapa. Pięknie osiadła na szkle.
Nasycenie ciut większe niż średnie.
Zapach mało intensywny. Kawa, żyto i symboliczna palonka.
Smak kwaskowy z dużą dawką świeżo zmielonej kawy, do tego palonka i nutka razowca. Pod koniec nieco suszonych owoców. Goryczka średnia, ale wyrazista. Ów stout to bez mała niebo w gębie.
10 punktów z maleńkim minusikiem za znikomy aromat.
Opinia: Sten
13/11/2015