Browar Podgórz, Rabka - Zdrój.
Barley Wine. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiele Fuggles i EKG, drożdże FM 12.
Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 24% wag.
Barwa brązowo - brunatna, mętna.
Piana ciemnokremowa, cienka. Pod dwóch łykach zniknęła bezpowrotnie. Nawet energicznie mieszanie szklanką jej nie wzbudziło. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie niewielkie.
Zapach alkoholu i słodu z razowcem. Daje też o sobie znać trochę karmelu.
Smak słodki, a nawet bardzo słodki. Karmel, miód i słód z wyraźnym czarnym chlebem. Przez chwilę niewiele owoców z dominacją śliwki. Goryczka średnia, alkoholowa. Moim zdaniem to piwo przypina klasycznego mózgotrzepa z nieco wyższej półki. Szczęśliwie w konsumpcji pomogła mi Maryjolka, której recenzja była krótka - tfu.
Po konsultacjach stanęło na 3 punktach.
Opinia: Sten
22/10/2016