Podgórz - 652 m.n.p.m.

Browar Podgórz, Bielanka.

Porter Bałtycki. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, chmiel, drożdże, zawiera słód jęczmienny.

Zawartość alkoholu: 8% obj., ekstraktu: 22% wag.

Barwa prawie czarna z nikłymi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.

Piana beżowa, średnia i krótkotrwała. Po kilku łykach pozostał po niej porwany pierścień. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie średnie.

Zapach palonej kawy. Wyczuwa się też kakao i suszone owoce. W tle czekolada.

W smaku dominuje mocna kawa z niewielką palonką. sporo mlecznej czekolady i trochę karmelu. Delikatna nutka wiśni i suszonej śliwki przepleciona słodyczą. Alkohol w smaku niewyczuwalny, choć cudnie rozgrzewa od środka. Goryczka kawowa, przełamana niewielką słodyczą i kwaskiem. Nad wyraz dobry ten porter. Zastanawiam się, czy nie nabyć jeszcze jednej flaszki do poleżakowania.

8 punktów się należy.

Opinia: Sten
04/12/2016



Porter bałtycki.
Browar Podgórz, Bielanka 31 b, 34-721 Raba Wyżna.

Porter bałtycki z gór, czyli góral nizinny. Opis oszczędny, bo że tam słód i chmiel jest, to nawet Naj by się domyślił. Nie lubię stoutów, ale czego się nie robi dla Piotra. Zresztą sprzedawca, po moim ostatnim wyborze Sheep Shita, zaczął chyba podejrzewać, że mam jakieś skłonności do logo z owcami/baranami i mi go zarekomendował. Z posłami nie miał…

Zapach: bardzo wyraźny słód i razowiec. Zapach wyraźny.

Kolor: jak przystało na porter, ciemny bardzo, piana obfita, przeważnie drobna, brązowawa. Znika dość szybko, zostawiając jedynie wianuszek i ślady na ściankach.

Smak: bardzo wyraźny słód, z przypieczonym chlebem. Goryczka umiarkowana, z posmakiem kwasku. Jak na chmiel, to trzyma krótko. Alkohol znaczny, w smaku mało wyczuwalny, ale w szarych komórkach i owszem. Nie, żeby zwalał z nóg, ale działanie posiada. Jak herbata z prundem…

Nie mam wielkiego doświadczenia w tych ciemnych, ale dla mnie jeden ze znośniejszych. To takie piwo dla mężczyzn przechwalających się w pubie przy barze.

Jak na porter, to chyba zasłużył na 7 punktów.

Opinia: Naj
04/12/2016

encyklopedia/piwa/podgorz_652_mnpm.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)