Wyprodukowano dla PiwoWarownia w Browarze Restauracji Regionalnej Marysia, Szczyrzyc.
Piwo wędzone z czosnkiem niedźwiedzim. Niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda z lokalnego ujęcia; słód jęczmienny; chmiele: Marynka, Saaz; drożdże US-05, czosnek niedźwiedzi.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu 12% wag., IBU-40.
Barwa złocista, mętnawa.
Piana biała, średnia. Zredukowała się do cieniutkiej warstewki. Na szkle pozostawiła kilka nieregularnych placków.
Nasycenie średnie.
Zapach dobrze uwędzonej czosnkowej kiełbasy.
Smak w pierwszej chwili kwaskowy. Przechodzi w słód, a następnie w umiarkowaną wędzonkę. Czosnku zdecydowanie mniej, niż w aromacie, ale jest wyczuwalny. Przez krótką chwilę wyczuwa się nutkę kwiatową. Goryczka taka w sam raz, wybitnie ziołowo - tytoniowa. Dość długo pieści podniebienie. Nad wyraz dobre piwo. Powinni je spróbować ci, którzy jeszcze nie mieli przygody z piwami wędzonymi.
Jak dla mnie zasłużone 8 punktów.
Opinia: Sten
17/12/2016