PiwoWarownia - Pożegnanie Korporacji

Wyprodukowano dla PiwoWarownia w Browarze Restauracji Regionalnej Marysia, Szczyrzyc.

Russian Imperial Stout. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda z lokalnego ujęcia; słody jęczmienne: Pale Ale, Special B, Carapils, Carafa Spec; słód pszeniczny czekoladowy; chmiel Magnum; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 10,3% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-75.

Barwa idealnie czarna.

Piana ciemnobeżowa, średnia. Opadła do cienkiego i trwałego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach suszonych śliwek przeplecionych z kawą i czekoladą.

Smak słodkawy. Następnie suszona śliwka, sporo czekolady i kawy. Daje o sobie również znać likierowy alkohol. Goryczka dość spora, choć, jak mi się zdaje, trochę nieułożona. Piwo w konsumpcji gęste, wręcz oleiste. Tak mi się zdaje, że powinno sobie jeszcze poleżakować do końca roku. Może kupię sobie kolejną flaszkę na zaś.

Póki co mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
09/06/2016

encyklopedia/piwa/piwowarownia_pozegnanie_korporacji.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)