Piwoteka - Lili Fontelli

Wyprodukowano przez Browar Piwoteka pod nadzorem i według receptury Marcina Chmielarza w Browarze Jan Olbracht.

Piwo pszeniczne, pasteryzowane.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód monachijski II, słód pilzneński, chmiel Żatecki, drożdże S-33, kwiaty róży, bratków, chryzantem, nasturcji, nagietka.

Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu 12,0%, IBU-24, EBC-10.

Barwa starego złota, wpadająca w miedzianą. Moim zdaniem jest ciemniejsza od deklarowanej wartości EBC.

Piana biała, średnia i krótkotrwała. Opadła z sykiem. Pod koniec nie pozostało po niej wspomnienie.

Nasycenie średnie.

Zapach intensywnie słodowy z wyczuwalnym pieczywem i miodem. Nut pszenicznych i kwiatowych nie odnotowałem.

Smak słodowy ze sporą dawką pieczywa, lekkim kwaskiem oraz miodowo - słodową słodyczą. Goryczka na średnim poziomie, ale długotrwała. Taki mam dziwne przeczucie, że chyba producentowi etykiety się pomyliły, bo nijak nie doszukałem się pszenicy, że o bogactwie kwiecia nie wspomnę. Nie powiem, że piwo jest złe, ale to zupełnie inny styl. Tak jakby połączenie marcowego z koźlakiem.

6 punktów.

Opinia: Sten
08/08/2015

encyklopedia/piwa/piwoteka_lili_fontelli.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)