Piwoteka - Angielka

Wyprodukowane w Browarze Jan Olbracht dla Piwoteka, Łódź.

Hefeweizen. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pszeniczny jasny, słód jęczmienny, drożdże WB-06, chmiel Magnum.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 24.04.2018.

Barwa złocisto - pomarańczowa, zamglona.

Piana biała, nieco przybrudzona, średnia o drobnych pęcherzykach. Stosunkowo szybko opadła do cienkiego kożuszka, następnie do opaski. Szkła nie oblepiła. Nasycenie średnie.

Zapach bananów i goździków, słodu i niewielkich cytrusów.

Smak zdecydowanie za słodki, wręcz mdły. Sporo banana i śladowy kwasek. W przełyku czuć trochę przypraw. Goryczka minimalna. Jakieś to piwo takie niedopracowane.

5 punktów.

Opinia: Sten
18/02/2018

encyklopedia/piwa/piwoteka_angielka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)