Piwojad - Sezon na Piwojada Zioła

Uwarzono w Browarze Gryf w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.

Skład: woda: słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, szałwia, mięta, tymianek, pietruszka.

Zawartość alkoholu: 7% obj., ekstraktu: 14% wag.

Barwa bursztynowa, bez mała klarowna.

Piana ciemnokremowa, średnia i nietrwała. Bez mała zginęła w oczach. Pozostała po niej cieniutka opaska. Szkło oblepiła symbolicznie wręcz.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach kwiatowo - alkoholowy z niewielkim chmielem. Ziółek się nie dowąchałem.

Smak słodowy z niewielkim pieczywem. Tu ziółka już się pojawiają, ale na pewno nie mięta i szałwia. Do tego gryzący w przełyku alkohol i niewielka ziołowa goryczka. Piwo bez wyrazu i jak na nazwę za mało ziołowe, choć może w sumie to i lepiej …

Słabe 4 punkty.

Opinia: Sten
28/12/2016

encyklopedia/piwa/piwojad_sezon_na_piwojada_ziola.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)