Uwarzono w Browarze Gryf w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.
Skład: woda: słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, szałwia, mięta, tymianek, pietruszka.
Zawartość alkoholu: 7% obj., ekstraktu: 14% wag.
Barwa bursztynowa, bez mała klarowna.
Piana ciemnokremowa, średnia i nietrwała. Bez mała zginęła w oczach. Pozostała po niej cieniutka opaska. Szkło oblepiła symbolicznie wręcz.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach kwiatowo - alkoholowy z niewielkim chmielem. Ziółek się nie dowąchałem.
Smak słodowy z niewielkim pieczywem. Tu ziółka już się pojawiają, ale na pewno nie mięta i szałwia. Do tego gryzący w przełyku alkohol i niewielka ziołowa goryczka. Piwo bez wyrazu i jak na nazwę za mało ziołowe, choć może w sumie to i lepiej …
Słabe 4 punkty.
Opinia: Sten
28/12/2016