Piwojad - Blanka

Uwarzono w Browarze Gryf w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.

Witbier. Piwo górnej fermentacji.

Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, płatki owsiane, chmiel, drożdże, skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra, rumianek.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa jasnego złota, zamglona.

Piana biała, umiarkowanie obfita i gęsta. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach niespecjalnie intensywny. Trochę słodu, cytrusów i bananów. W tle odrobina kolendry.

Smak z lekka słodkawy, powiem, że wręcz mdławy. Słód, banan, a następnie odrobina cytrusów, gdzie dominuje rozwodniona cytryna. Kolendra na granicy wyczuwalności. Rumianku się nie doszukałem. Goryczka śladowa i trzeba się jej wręcz doszukiwać. Myślałem, że wypiję orzeźwiające piwo, a dostałem przejrzałego banana.

Nie więcej, jak 4 punkty.

Opinia: Sten
31/05/2016

encyklopedia/piwa/piwojad_blanka.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)