Uwarzono w Browarze Gryf w Szczyrzycu dla Browaru Piwojad, Podgórska Wola.
Witbier. Piwo górnej fermentacji.
Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, płatki owsiane, chmiel, drożdże, skórka gorzkiej i słodkiej pomarańczy, kolendra, rumianek.
Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa jasnego złota, zamglona.
Piana biała, umiarkowanie obfita i gęsta. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach niespecjalnie intensywny. Trochę słodu, cytrusów i bananów. W tle odrobina kolendry.
Smak z lekka słodkawy, powiem, że wręcz mdławy. Słód, banan, a następnie odrobina cytrusów, gdzie dominuje rozwodniona cytryna. Kolendra na granicy wyczuwalności. Rumianku się nie doszukałem. Goryczka śladowa i trzeba się jej wręcz doszukiwać. Myślałem, że wypiję orzeźwiające piwo, a dostałem przejrzałego banana.
Nie więcej, jak 4 punkty.
Opinia: Sten
31/05/2016