Piwne Podziemie - Hop Trilogy I

Wyprodukowane w Rzemieślniczy Browar Jana, Zawiercie dla Piwne Podziemie, Rożdżałów.

Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiele (Mosaic, Ekuanot, Chinook), drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 15% wag. Warka do: 24.01.2020.

Barwa cytrynowa, mocno mętna.

Piana biała, cienka na centymetr o drobnych pęcherzykach. Po kilku łykach zniknęła. Na szkle pozostawiła niewielką, porwaną koronkę.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach chmielowy z cytrusami i owocami tropikalnymi. Delikatna nafta i pszenica.

Smak wytrawny, zdominowany przez cytrusowe chmiele. Sporo grejpfruta i cytryny. Wyraźny słód pszeniczny i płatki. Goryczka średnia, zdecydowanie pestkowa. Po złapaniu temperatury przez piwo pojawia się odrobina nafty. Piwo trochę wodniste, acz przyjemnie orzeźwiające. W sam raz na lato, choć szału nie ma.

6 punktów.

Opinia: Sten
30/07/2019

encyklopedia/piwa/piwne_podziemie_hop_trilogy_i.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)