Mini Browar Pivovaria, Radom.
Niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słód jęczmienny, chmiel, drożdże, woda.
Zawartość alkoholu: 7,5%, ekstraktu: 16,3%.
Barwa brunatna, bardzo delikatnie mętna.
Piana beżowa, gęsta, opada powoli do cieniutkiego kożuszka.
Nasycenie średnie.
Zapach przyjemnie palony, w tle odrobina słodu.
Smak palony i to całkiem mocno z lekkimi słodkimi, owocowymi nutkami. Po chwili pojawia się długotrwała intensywna goryczka z kawowym tłem. Bardzo fajny koziołek, godny polecenia.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
30/05/2012
Parametry bez zmian.
Piana na 2 palce. Mało gęsta w kolorze kremowo-beżowym. Szybko się redukuje do cienkiej kołderki; następnie się rwie.
Nasycenie duże.
Kolor brunatno – herbaciany. Mętne. Widoczny drożdżowy osad.
Wąchając piwo jeszcze w butelce uderza aromat kawy w połączeniu z kwaskiem. Po przelaniu do kufla –cytrusowo-kawowy. Następnie pojawiają się nuty słodowo – chmielowe.
W smaku piwo bardzo kwaskowe, a nawet mogę rzec, że kwaśne. Wyczuwalne nuty kawowe, ale kwasek jest dominujący. Zakończenie kwaskowo-goryczkowe. Jest oczywiście posmak chlebowy. Goryczka dosyć wyrazista i przez dłuższy czas utrzymująca się na podniebieniu.
Po konsumpcji pojawia się przyjemne ciepło w przełyku.
5,5 punktu.
Opinia: moondriver
03/06/2014