Browar Pivovaria, Radom.
Niefiltrowane, pasteryzowane. Piwo górnej fermentacji w stylu lager.
Skład: słody Weyermann, jasne słody jęczmienne, ciemne słody karmelowe; chmiel goryczkowy - Marynka, aromatyczny - Lubelski; drożdże Saflager W-34/70; woda.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu:13% wag.
Barwa ciemno-bursztynowa, wpadająca w miedzianą, mętna.
Piana jasnokremowa, cienka. Opadła dość szybko, najpierw do porwanej kołderki, następnie do opaski wokół ścianki kufla. Ładnie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z delikatnym chlebowym aromatem i odrobiną karmelu w tle.
Smak również słodowy i tu też wyczuwalne jest pieczywo. Do tego nieco karmelu i jeszcze mniej drożdży (na szczęście). Goryczka całkiem wyraźna, nieco zmieszana z nutami owocowymi i delikatnym kwaskiem. Piwo w sumie niczego sobie. Wypiłem z e smakiem. Po prostu dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
21/05/2014