Pivovaria - Awantura

Browar Pivovaria, Radom.

Niefiltrowane, pasteryzowane. Piwo górnej fermentacji w stylu lager.

Skład: słody Weyermann, jasne słody jęczmienne, ciemne słody karmelowe; chmiel goryczkowy - Marynka, aromatyczny - Lubelski; drożdże Saflager W-34/70; woda.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu:13% wag.

Barwa ciemno-bursztynowa, wpadająca w miedzianą, mętna.

Piana jasnokremowa, cienka. Opadła dość szybko, najpierw do porwanej kołderki, następnie do opaski wokół ścianki kufla. Ładnie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach słodowy z delikatnym chlebowym aromatem i odrobiną karmelu w tle.

Smak również słodowy i tu też wyczuwalne jest pieczywo. Do tego nieco karmelu i jeszcze mniej drożdży (na szczęście). Goryczka całkiem wyraźna, nieco zmieszana z nutami owocowymi i delikatnym kwaskiem. Piwo w sumie niczego sobie. Wypiłem z e smakiem. Po prostu dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
21/05/2014

encyklopedia/piwa/pivovaria_awantura.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)