Uwarzono i rozlano w Browar na Jurze, Zawiercie przez Pinta, Żywiec.
Christmas Porter z kakaowcem. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, monachijski, Crystal, Pale Chocolate, Chocolate; łuska kakaowca; chmiele: Fuggles (UK), Cashmere (USA); drożdże SafAle US-05.
Zawartość alkoholu: 7,7% obj., ekstraktu: 18,0% wag. Warka do: 09.11.2019.
Barwa brunatno - rubinowa, zamglona.
Piana beżowa, średnio - obfita i stosunkowo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do nierównego kożuszka. Obfitą, spływającą firanką osiadła na szkle.
Nasycenie znikome.
Zapach kakao, kawy i czekolady. Delikatna palonka i odrobina suszonej śliwki.
Smak w sumie nieco wodnisty, niestety. Wyraźne kakao i czekolada, sporo słodyczy i śladowy kwasek, taki trochę kawowy. Małe co nieco suszonej śliwki. Alkohol zupełnie, zarówno w smaku, jak i w wnętrznościach. Goryczka umiarkowanie średnia z wyczuwalną palonką. Przeciętny ten porter i mało kojarzący się ze świętami.
Bardzo słabe 6 punktów.
Opinia: Sten
12/01/2019