Pinta - Warsaw Express

Uwarzono i rozlano w Browar na Jurze, Zawiercie przez Browar Pinta i Browar Bakunin, Sankt Petersburg, Rosja.

American Wheat Wine. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, Carahell; słód pszeniczny jasny; laktoza; skórka z grejpfruta, czerwonej i żółtej pomarańczy; chmiel: Columbus. Citra, Cascade, Faloner's Flight; drożdże Fermentis Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 9,3% obj., ekstraktu: 24,7% wag. Warka do: 22.05.2020.

Barwa pomarańczowo - miedziana, mętna.

Piana kremowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Szybko zredukowała się do grubego pierścienia. Porwaną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie mniejsze od średniego.

Zapach zdominowany przez owoce. Więcej tropikalnych, mniej cytrusów. Niewielki karmel i nutka cukierkowa, taka nieco landrynkowa.

Smak przesadnie słodki, choć nieźle złamany goryczką, która jest obecna przez cały czas konsumpcji. Delikatne nutki słodowo - zbożowe. Następnie cytrusowy kwasek, tłumiony słodyczą, a ta goryczką. Ot taka ciekawostka. Po złapaniu temperatury objawia się odrobina jogurtu. Alkohol praktycznie niewyczuwalny, acz solidnie rozgrzewający. W sam raz na tą porę roku. Wspaniałe piwo, choć jak dla mnie nazbyt zdominowane przez słodycz.

8 punktów.

Opinia: Sten
13/12/2018

encyklopedia/piwa/pinta_warsaw_express.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)