Pinta - Table Brett

Uwarzono kontraktowo przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Wild Ale.

Skład: słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann: pilzneński, wiedeński, pszeniczny jasny; chmiele: Citra, Centennial, Mosaic, Cascade; drożdże The Yeast Bay, Arnalgamation Blend, Wallonian Farmhouse.

Zawartość alkoholu: 3,5% obj., ekstraktu: 9,0% wag., IBU-19.

Barwa słomkowa wpadająca w cytrynową, mętna.

Piana biała, średnia. Dość szybko opadła do cieniutkiej obrączki. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

W zapachu dominują amerykańskie chmiele. Są cytrusy i tropiki oraz nieco żywicy. Po chwili daje o sobie znać delikatna stajenka.
Ukryć się nie da, że to jest napitek dla koneserów aromatów i smaków stajennych.

W smaku, zważywszy na parametry, jest całkiem ciekawie. Prym wiodą rozliczne przyprawy z wyczuwalną przepoconą końską derką. Całkiem spory cytrusowy kwasek i umiarkowana goryczka, która stanowi niezły finisz. Piwo orzeźwiające i pijalne. Szkoda, że nie przetestowałem go w sezonie letnim.

Na 8 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
26/10/2016

encyklopedia/piwa/pinta_table_brett.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)