Pinta - Psze Koźlak

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.

Piwo w stylu Weizenbock.

Skład: słody Weyemann: pszeniczny jasny, pilzneński, pszeniczny ciemny, Carawheat, Carahell, chmiele: Tradition, Hallerytauer Mitellfruh (DE), drożdże Sawbrew WB-06.

Zawartość alkoholu: 6,7%, ekstraktu: 16,5%.

Barwa brązowa, mocno mętna.

Piana jasno beżowa, obfita i gęsta po nalaniu, opada w miarę szybko do cienkiej i trwałej warstwy. Część osadza się na ściance kufla.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach klasyczny dla piw pszenicznych, są i banany i goździki.

Smak też klasyczny, przy czym daje się wyczuć na podniebieniu bogactwo smaków. Są owoce, zioła, przyprawy korzenne w połączeniu z delikatnym kwaskiem i wielce wyrazistą, acz nie nachalną goryczką stanowiącymi przyjemne zakończenie.

9,5 punktu.

Opinia: Sten
22/11/2011

encyklopedia/piwa/pinta_psze_kozlak.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)