Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.
Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.
Piwo w stylu Weizenbock.
Skład: słody Weyemann: pszeniczny jasny, pilzneński, pszeniczny ciemny, Carawheat, Carahell, chmiele: Tradition, Hallerytauer Mitellfruh (DE), drożdże Sawbrew WB-06.
Zawartość alkoholu: 6,7%, ekstraktu: 16,5%.
Barwa brązowa, mocno mętna.
Piana jasno beżowa, obfita i gęsta po nalaniu, opada w miarę szybko do cienkiej i trwałej warstwy. Część osadza się na ściance kufla.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach klasyczny dla piw pszenicznych, są i banany i goździki.
Smak też klasyczny, przy czym daje się wyczuć na podniebieniu bogactwo smaków. Są owoce, zioła, przyprawy korzenne w połączeniu z delikatnym kwaskiem i wielce wyrazistą, acz nie nachalną goryczką stanowiącymi przyjemne zakończenie.
9,5 punktu.
Opinia: Sten
22/11/2011