Pinta - Podymek

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Pinta opracowuje receptury, sprowadza odpowiednie surowce, nadzoruje proces warzenia i rozlewu piwa w zaprzyjaźnionych browarach.

„Podymek, lekkie i ciemne piwo w stylu Ciemne Podwędzane.”

„Pinta podymek - spontaniczne, lekkie piwo górnej fermentacji, utworzone w wersji limitowanej z trzecich wód pozostałych z zacierania PINTY Jak w Dym. Gratka dla miłośników lekkich, eksperymentalnych wędzonek. Zawiera słody wędzone dymem z buku i orzecha. Fermentowane z użyciem drożdży Saflager WB-06 w temp. 19-20°C.”

Skład: słody Weyermann: wędzony, monachijski (II), Caramunich (II), Carafa, Specjal (I), słód PINTA orzechowy wędzony, chmiel Tradition (DE), drożdże Saflager WB-06

Zawartość alkoholu: 3%, ekstraktu: 9%.

Barwa mocnej herbaty.

Piana ciemno kremowa, cienka, opada do porwanej warstwy. Mała jej część osadza się na ściance kufla.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach słodu, słodu palonego i wędzonego.

Smak na początku kwaskowo goryczkowy. Po krótkiej chwili daje o sobie znać bardzo delikatna nutka słodu wędzonego. Nieco wodniste, ale w sumie nie ma się czemu dziwić. Na koniec dają o sobie znać jakby suszone i wędzone owoce. Ciekawe i warte spróbowania.

9 punktów.

Opinia: Sten
21/11/2011

encyklopedia/piwa/pinta_podymek.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)