Pinta - Oto Mata IPA

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Skład: słód Weyemann, pilzneński premium, płatki ryżowe, Carapils; chmiele: Pacifica (NZ), Simcoe, Mosaic (USA), Galaxy (AUS); drożdże: Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 5,2%, ekstraktu: 14%.

„Rok 2013, marzec. Gdy w Japonii zakwitły wiśnie my w Polsce fermentowaliśmy pierwszą porcję Oto Mata IPA. Używając ryżu, bardzo jasnego słodu i chmielu z Antypodów stworzyliśmy piwo subtelne w wyglądzie, lecz silne w charakterze. Tak sobie wyobrażamy Japonię. Taka jest Pinta Oto Mata IPA.”

Barwa ciemno słomkowa.

Piana biała, średnio obfita. Dość szybko opada do minimalnej, ale trwałej warstewki, ładnie przy tym oblepiając szkło.

Nasycenie średnio mocne. Czuć lekkie szczypanie na języku.

Zapach wielce delikatny. Nieco nutek żywicznych i owocowych.

Smak intrygujący. Początek lekko słodkawy, przechodzi w nad wyraz przyjemną goryczkę, gdzie prym wiodą nuty żywiczne. Następnie pojawiają się cytrusy z odrobiną kwasku. Zakończenie gorzko słodkie, całkiem fajnie zharmonizowane. Moim skromnym zdaniem rewelacja. Piwo warte spróbowania i powtarzania. Na nadchodzące upały jak znalazł. Nad wyraz rozkosznie orzeźwia. Polecam.

Oczywiście 10 punktów.

Opinia: Sten
21/04/2013

encyklopedia/piwa/pinta_oto_mata_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)