Pinta - MaiBock Grand Prix

Uwarzone kontraktowo przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Koźlak Majowy. Piwo pasteryzowane, filtrowane. Uwarzone według receptury Jakuba Baranowskiego, zwycięzcy 3 edycji Warszawskiego Konkursu Piw Domowych.

Skład: woda; słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann: pilzneński, pszeniczny jasny, Carahell; chmiel: Hallertau, Hersbrucker; drożdże Fermentis Saflager W 34/70.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 15,5% wag., IBU-25.

Barwa jasnobursztynowa.

Piana bladokremowa, cienka. Po krótkiej chwili pozostała po niej tylko obwódka. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie w miarę sporę. Bąbelki ostro pracują w szklance, choć na języku prawie nie wyczuwalne.

Zapach słodowy z minimalnym pieczywem. Pojawia się też nieco alkoholu.

Smak słodowy ze sporą dawką słodyczy i owoców. Alkoholu ciut za dużo. Goryczka umiarkowanie ziołowa. Tu też czuć alkohol - niestety. W sumie to nie mam pojęcia, jak to piwo zwyciężyło na WKPD1). Jak dla mnie nad wyraz przeciętne.

5 punktów.

Opinia: Sten
06/11/2015

1)
Warszawski Konkurs Piw Domowych http://wkpd.waw.pl/
encyklopedia/piwa/pinta_maibock_grand_prix.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)