Uwarzono w Browarze „Na Jurze”. Kod kreskowy 59053310250031).
Gooseberry Sour ALE,
pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda. słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiele: Lubelski, Marynka; sok z agrestu, bakteria Lactobacillus SafSour LP 652, drożdże: SafAle US-05.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstrakt: 13,1° Plato. Warka do 28.03,2021r.
Barwa złota, zamglona.
Piana gęsta, biała z lekko szarawym odcieniem. Redukuje się dość szybko z głośnym szumem do cieniutkiego kocyka, by po dłuższej chwili całkiem zaniknąć. Szkła nijak nie ozdobiła.
Nasycenie średnie.
Zapach agrestu, słodki i kwaskowy.
W smaku dominuje sok agrestowy. Wyraźny kwasek i odrobina słodyczy. Smak piwa słabo wyczuwalny i jest lekko słodowy. Goryczka praktycznie nie istnieje.
Piwo z kwaśnym sokiem na upalne dni jak najbardziej się nadaje. Dało przyjemne orzeźwienie i złagodziło temperaturę.
7 punktów.
Opinia: Capricorn
13/06/2020