Pinta - Kwas Pi

Uwarzono w Browarze „Na Jurze”. Kod kreskowy 59053310250031).

Gooseberry Sour ALE,
pasteryzowane, niefiltrowane.

Składniki: woda. słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiele: Lubelski, Marynka; sok z agrestu, bakteria Lactobacillus SafSour LP 652, drożdże: SafAle US-05.

Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstrakt: 13,1° Plato. Warka do 28.03,2021r.

Barwa złota, zamglona.

Piana gęsta, biała z lekko szarawym odcieniem. Redukuje się dość szybko z głośnym szumem do cieniutkiego kocyka, by po dłuższej chwili całkiem zaniknąć. Szkła nijak nie ozdobiła.

Nasycenie średnie.

Zapach agrestu, słodki i kwaskowy.

W smaku dominuje sok agrestowy. Wyraźny kwasek i odrobina słodyczy. Smak piwa słabo wyczuwalny i jest lekko słodowy. Goryczka praktycznie nie istnieje.
Piwo z kwaśnym sokiem na upalne dni jak najbardziej się nadaje. Dało przyjemne orzeźwienie i złagodziło temperaturę.

7 punktów.

Opinia: Capricorn
13/06/2020

1)
BROWAR NA JURZE Ewa Piątek Sp.J., ul. Paderewskiego 114, 42-400 Zawiercie.
encyklopedia/piwa/pinta_kwas_pi.txt · ostatnio zmienione: 2020/06/13 20:23 (edycja zewnętrzna)