Pinta - Kwas Kappa

Uwarzono kontraktowo i rozlano przez Browar Na Jurze w Zawierciu.

American Sour Lager 13,1°

Piwo pasteryzowane,
niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny Weyemann pilzneński; chmiele: Columbus, Mosaic, Chinook, Citra, Galaxy; glukoza krystaliczna; bakteria kwasu mlekowego lacidobacillus derbureckii; drożdże: Fermentis Salfager W34/70.

Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 13,1° Plato. Warka do 14.10.2019r.

Barwa jasnozłota, silnie mętna.

Piana biała, dość gęsta i średniowysoka. Z wolna redukuje się do porwanej kołderki.

Zapach cytrynowy, lekko słodkawy.

Nasycenie średnie wyższe - czuć lekkie szczypanie w język.

W smaku kwaskowe niczym gazowany sok z cytryny. Gdzieś w tle minimalna goryczka i odrobina słodyczy lekko niwelująca kwas. Piwo w sumie zgodne z nazwą, więc czepiać się nie ma czego. Co prawda nie moje klimaty, ale orzeźwić i owszem może, szczególnie w upalny dzień.

5 punktów.

Opinia: Capricorn
22/04/2019

encyklopedia/piwa/pinta_kwas_kappa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)