Pinta - Hop Tour South Africa Pale Ale

Uwarzono kontraktowo dla Browaru Pinta w Browarze Zarzecze.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne Weyermann: Pale Ale, Carapils; chmiele (RPA): Southern Promise, Southern Passion, Southern Star, African Queen; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 03.05.2018.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, umiarkowanie średnia o drobnych pęcherzykach. Krótkotrwała, bardzo szybko zredukowała się do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Porwaną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach owocowy. Trochę cytrusów i tropików oraz małe co nieco ziółek.

Smak wytrawny z dominacją cytrusów. Sporo ziółek, w tym i jakieś o trochę dziwnym, trudnym do zidentyfikowania posmaczku. Słody wyraźne, stanowią całkiem niezłą bazę. Goryczka na średnim poziomie, ziołowo - łodygowa z odrobiną pestek. Szczerze powiem, że nie do końca podeszło mi to piwo, acz złe nie jest. Być może te nowe i raczej mało mi znane chmiele to sprawiły.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
26/08/2017

encyklopedia/piwa/pinta_hop_tour_south_africa_pale_ale.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)