Pinta - Hop Tour FanTassie Tasmanian XPA

Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Pinta, Żywiec.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils; płatki ryżowe; chmiele (AUS): Ella, Enigma, Galaxy, HPA-016, HPA-033, Topaz, Vic Secret; skórki z cytryn i pomarańczy; drożdże Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 4,7%obj., ekstraktu: 12,0% wag. Warka do: 01.05.2019.

Barwa złocista, zamglona.

Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Obfitą firanką osiadła na szkle.

Nasycenie nieco większe od średniego.

Zapach owoców tropikalnych, nieco mniej cytrusów, a i wyczuwa się winogrona. W tle subtelna nutka kwiatowa.

Smak generalnie wytrawny, choć nieśmiało bardzo próbuje przebić się odrobina słodyczy owoców tropikalnych. Sporo cytrusowego kwasku przełamanego niczego sobie dawką ziółek, które też pięknie komponują się z goryczką, choć w niej i pestkowe akcenty też są wyczuwalne.
Bardzo dobre, lekkie i orzeźwiające piwo.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
24/08/2018

encyklopedia/piwa/pinta_hop_tour_fantassie_tasmanian_xpa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)