Pinta - Grodziskie 4.0

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze Zarzecze.

Skład: słody Weyermann pszeniczny „Grodziski” wędzony dymem z dębu, chmiel Lubelski (PL), drożdże Fermentis Safbrew S-33.

Zawartość alkoholu: 2,6% obj., ekstraktu: 7,8% wag., IBU-20.

Barwa słomkowo-cytrynowa, mętna.

Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się powolnie do około 3 centymetrowego grzybka. Każdy wypity łyk zaznaczyła na szkle.

Nasycenie średnie, ale nie przesadnie.

Zapach intensywnie wędzony, przywodzi na myśl dobrze uwędzoną swojską szynkę. Smak orzeźwiający wielce. Początek wędzony, ale już nie tak intensywny, jak w aromacie. Dość spora dawka owocowego kwasku, bardzo tu pasującego. Nieco słodu z nutką zbożową oraz drożdży. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu, ale jak już zaistnieje, to trwa dobrych kilkanaście minut. Moim zdaniem super piwo i w zasadzie najlepsze z grodziskich, uwarzonych przez Pintę.

9 punktów.

Opinia: Sten
19/09/2014

encyklopedia/piwa/pinta_grodziskie_4_0.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)