Pinta - Grodziskie 2.0

Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.

Skład: słody Weyermann, pszeniczny „Grodziski” wędzony dymem z dębu, chmiel Lubelski (PL), drożdże Fermentis Safbrew S-33.

Zawartość alkoholu: 2,5% obj., ekstraktu: 7,8%, IBU-21.

Barwa blado-pomarańczowa, mętna.

Piana biała z tych cieńszych. Opada nad wyraz powoli do kilkumilimetrowej, trwałej kołderki. Ze szkłem nie współpracuje.

Nasycenie średnie.

Zapach wędzonki, dość intensywny. Praktycznie tłumi wszelkie inne doznania aromatyczne.

Smak ciekawy. Początek lekko bekonowy z niczego sobie słodem zmieszany z delikatnym cytrusowym kwaskiem. Goryczka pojawia się dopiero po chwili, ale trwa bardzo długo, mile piszcząc kubki smakowe. Bardzo fajne lekkie piwo, cudownie orzeźwiające. Polecam.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
22/03/2014

encyklopedia/piwa/pinta_grodziskie_2_0.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)