Pinta - Grape Ale Red

Uwarzono przez Pintę w Browar na Jurze, Zawiercie.

Cytując etykietę: „Kolejna interpretacja mariażu piwa i wina. Tym razem do produkcji Grape Ale użyliśmy 30 hl świeżo tłoczonego moszczu z odmiany Regent z dolnośląskich upraw. Granatowoczarny kolor winogron i intensywny, kwaskowy smak ciemnych owoców: czereśni i jeżyn zdominował słodową bazę piwa. Wysokie stężenie cukrów tego szczepu zapewniło charakterystyczny dla wina wytrawny finisz. Wysokie nagazowanie, klarowność i burgundowa barwa nadają naszemu Grape Ale skojarzenia z włoskim Lambrusco.
Skład: woda, moszcz z czerwonych winogron odmiany „Regent”; słody jęczmienne: pilzneński, wiedeński; chmiele: Aramis (FR), Triskel (FR), Citra® (USA); drożdże: Fermentis SafAle™ US-05.”

Alkohol 8,8%, ekstrakt 18,0°, warka do 7.08.2019 r.

Kolor rubinowy, spore nasycenie CO2.

Piana na początku dosyć obfita, dosyć szybko redukująca się do cienkiej warstewki ale utrzymująca się na całej tafli piwa.

Pierwsze skojarzenie wizualno smakowe od razu idzie w kierunku musującego wina i trochę w pierwszej chwili rozczarowuje, bo za mocno winne wrażenie się pojawia. Jednak po chwili pojawia się bardzo przyjemna goryczka, która stawia piwo w nowej odsłonie. Niby jak radler ale bardziej piwny. Alkohol też daje znać o sobie. W sumie całkiem przyjemny ten mariaż. Piwko zapewne idealnie sprawdzi się w letnie upały.

W moim uznaniu na 7,5 zasługuje :-)

Opinia: filipesku
10/02/2019

encyklopedia/piwa/pinta_grape_ale_red.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)