Uwarzone kontraktowo przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.
American Farmhouse Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne i pszeniczne Weyermann: pilzneński, wiedeński, pszeniczny; chmiele: Citra, Cascade, Centennial, Mosaic; drożdże The Yeast Bay szczep Wallonian Farmhouse.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-31.
Barwa słomkowa, mętna.
Piana biała, nad wyraz obfita i równie gęsta. Opadła do trwałej, kilkucentymetrowej czapy. Plackowato oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach cytrusowy z delikatnym słodem i subtelnym muśnięciem końskiej derki.
Smak słodowy ze sporą dawką cytrusów i przyjemnym w odbiorze kwaskiem. Wyczuwa się też trochę przypraw i ziółek. Nuty stajenne umiarkowane wielce. Goryczka średnia, z lekka przełamana krótkotrwałą słodyczą. Piwo niesamowicie pijalne i orzeźwiające.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
04/05/2016