Pinta - Das IPA

Piwo warzone i rozlewane przez PINTĘ w Browarze na Jurze w Zawierciu.

„Das IPA. Sprawdzamy niemieckich chmielarzy! Mówisz IPA, myślisz chmiel. Zaczęli Anglicy w XIX w. India Pale Ale zakonserwowane chmielem bez uszczerbku podróżowało z Europy do Indii. 150 lat później do akcji weszli Amerykanie ze swoimi cytrusowymi odmianami chmielu i uczynili z IPA najbardziej pożądany gatunek piwa rzemieślniczego. Lata mijały aż niemieccy chmielarze wreszcie zareagowali: Mandarina Bavaria, T'n'T, Fantasia - to niektóre propozycje na nowe czasy. PINTA sprawdza Niemców i warzy Das IPA, obficie chmielone nowymi i eksperymentalnymi odmianami z Hallertau. Prost!”

Skład: słody Weyermann, pilzneński, pszeniczny jasny, Carapils, Carared; chmiele (DE) Polaris, Hellertau, Cascade, T'n'T, Fantasia, Mandarina Bavaria; drożdże Safale S-04.

Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag., IBU-52.

Barwa złocista.

Piana jasnokremowa, średnia. Opada dość szybko do cieniutkiej, nierównej kołderki. Obficie oblepia szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.

Nasycenie duże. Bąbelki szczypią w język.

Zapach niespecjalnie intensywny. Dominują nuty sosnowo - żywiczne i jakiś niespecjalnie miły dla nozdrzy aromacik.

Smak gorzko - słodki, choć po lekkim ogrzaniu się piwa, pojawia się też nieco kwasku. Wyczuwalne cytrusy, obstawię mandarynkę, którą daje jedna z zastosowanych odmian chmielu. Jednak ponad wszystko wybija się intensywna, żywiczno - ziołowa goryczka, wielce długo utrzymująca się na podniebieniu. Piwo przyjemnie orzeźwiające, choć nadmiar goryczki nie wszystkim przypadnie do gustu. Jak dla mnie bardzo dobre piwo i zapewne w letnie upały nie raz doń wrócę.

8 punktów.

Opinia: Sten
08/05/2014

encyklopedia/piwa/pinta_das_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)