Pinta - Bawarka

Uwarzone przez Pintę w Browarze na Jurze, Zawiercie.

Piwo pszeniczne jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne i pszeniczne Weyrermann: pszeniczny jasny, pilzneński, Carahell; chmiel Mittelfruch; drożdże Safber WB-06.

Zawartość alkoholu: 6,1% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 24.02.2018.

Barwa złocista, mętna.

Piana biała, średnio - obfita z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej warstewki. Pojedynczymi plackami oblepiła szkło.

Nasycenie spore.

Zapach klasyczny dla stylu. Sporo goździka i banana, trochę pszenicy i delikatny aromat pieczywa.

W smaku nieco kwasku, wyraźny goździk i nieco mniej banana oraz ziołowo - przyprawowy posmaczek. Nuty słodowe z przewagą pszenicy z wyczuwalnym pieczywem. Goryczka niewielka, acz zauważalna. Piwo lekkie w konsumpcji i orzeźwiające. Warte spróbowania.

8 punktów.

Opinia: Sten
28/06/2017

encyklopedia/piwa/pinta_bawarka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)