Piwo warzone i rozlewane przez Pintę w Browarze na Jurze w Zawierciu.
Klasyczne piwo żytnie.
Skład: słody: Weyermann pilzneński, żytni, wiedeński, karmelowy żytni Cararye, słód palony Carafa Special Typ I; chmiele: Tettnanger (DE), Spalt Select (DE); drożdże Fermentis WB-06.
Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 13,1%, IBU-18.
Barwa brudnopomarańczowa, mętna.
Piana kremowa, dość obfita i bardzo gęsta. Opada pomału do cieniutkiej kołderki. Na szkle ładnie zaznacza każdy wypity łyk.
Nasycenie całkiem spore.
Zapach, mimo iż to piwo żytnie, przypomina pszenicę. Wyraźne banany, goździki i cytrusy. W tle skórka razowego chleba.
Smak początkowo kwaskowy z dość sporą goryczką, co jest nawet dziwne zważywszy na IBU. Z każdym łykiem jest jej coraz mniej. Następnie banany i goździki oraz cytrusy. Po chwili pojawia się razowy chlebek, dość długotrwały i przyjemny. Finisz chlebowy z kwaskiem i odrobiną drożdży. Rewelacyjne piwo, wspaniale orzeźwiające. W letniej porze zrobi furorę. Gorąco polecam.
W pełni zasłużone 10 punktów.
Opinia: Sten
22/12/2013