Pietra Rossa

Brasserie Pietra, Korsyka, Francja.

Piwo czerwone Vienna Lager, pasteryzowane, smakowe.

Skład: woda, drożdże, słód jęczmienny, chmiel, sok z malin i wiśni.

Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 16,5°P.

Barwa czerwono - rubinowa, minimalnie mętna.

Piana ciemnokremowa, umiarkowanie średnia. Dość szybko zredukowała się do drobnych wysepek. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie nie za mocne.

Zapach intensywnie wiśniowy, przez który stara się mało skutecznie przebić odrobina słodu.

W smaku dominuje wiśniowy kwasek. Malin się nie doszukałem. Całkiem sporo słodyczy, nawet jak dla mnie za dużo. Goryczka śladowa i bardziej pestkowa, niż chmielowa. Takie to piwo i nie piwo zarazem. W zasadzie przypomina bardziej delikatną wiśniówkę. Alkohol całkiem przyjemnie rozgrzewa od środka. Można je potraktować jako ciekawostkę.

Ocenię na 6 punktów.

Opinia: Sten
31/03/2015

encyklopedia/piwa/pietra_rossa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)