Piekarnia Piwa - Niezdara

Uwarzony przez Novonet Sp. z o.o. Browar Rzemieślniczy Piekarnia Piwa, ul. Gen. Świerczewskiego 35, 42-624 Niezdara.

Piwo typu Belgian Pale Ale. Niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: Woda; Słody: Pilzneński, Monachijski, Pszeniczny, Abbey Malt, Caraaroma; Chmiele: Sybilla, Strisselspalt; Drożdże FM20.

Zawartość alkoholu – 5,1% obj, ekstraktu – 12,5% wag. IBU 23 Warka do 15.06.2017r.

Barwa. Miedziana, mętna.

Piana o drobnych pęcherzykach, niezbyt wysoka, ale piękna i trwała. Z wolna opada do 4-5 milimetrowej pierzynki. Zanika dopiero na sam koniec, ale szkła nie ubrudziła, a właściwie pozostawiła po sobie pojedyncze plamki.

Nasycenie średnie wyższe. Gaz dość mocno szczypie w język.

Zapach bananów z odrobiną słodu i chmielu. Do tego nieco kwasku. Po ogrzaniu słód staje się wyraźniejszy.

Smak słodowy z wyraźnym bananem. Kwasek niezbyt silny i jedynie akcentuje swe istnienie. Goryczka na początku słabo wyraźna, pod koniec staje się całkiem przyjemna, gdyż przy swej słabości jest całkiem trwała.
Moim zdaniem całkiem fajne piwko godne polecenia wielbicielom pszeniczniaków.

Teraz dam mocne 7 punktów. W letnie upały byłoby najpewniej punkcik wyżej.

Opinia: Capricorn
16/03/2017



Następna odmieniona „Piekarnia”…

Skład nieco odmieniony, więc podaję:
Słody: pilzneński, monachijski, I. Abbey, Caraaroma, zakwaszający.
Drożdże: Fermentis Mobile FM 20.
Chmiel: Sybilla.

Zawartości bez zmian. Warka do 30/11/2017r.

Barwa miedziana, zamglona. Firankowo ubrudziła szkło.

Piana gęsta, niezbyt wysoka. Tym razem zakończyła opadanie na warstwie grubości dwóch milimetrów.

Nasycenie bez zmian, podobnie jak zapach.

Smak tym razem nieco kwaskowy. Sporo cytrusów, bananek i delikatna, ale trwała goryczka. Fajne piwo, trzyma poziom, choć tym razem jakby nieco słabiej.

Okrągłe 7 punktów, ale bez zachwytów.

Opinia: Capricorn
29/07/2017

encyklopedia/piwa/piekarnia_piwa_niezdara.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)