Petrus Roodbruin

Brewed and bottled by: Brouwerij De Brabandere, Bavikhove, Belgia.

Najlepiej spożyć przed: 11.04.2019 r.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Alkohol - 5,5 % obj.

Piwo klarowne. Barwa ciemno brązowa; pod światło rubinowa. Piana obfita, jasno beżowa, drobna, sztywna - ładna i trwała. Opada powoli do centymetrowej warstewki; ładnie oblepia szkło. Nasycenie średnie. Zapach przeciętnie mocny. Czuć sfermentowane owoce (jabłko, wiśnia i śliwka). W smaku piwo treściwe , przypominające półwytrawne wino owocowe. Dominuje owocowa (wiśnia, śliwka, mango i jabłko) kwaskowatość. Oprócz tego czuć taninę (jak z wiórków dębowych), karmel i nutę żelazistą. Słód niewyczuwalny. Goryczka niska. W sumie piwo ciekawe i nietuzinkowe.
Z tego, co widzę, to zbliżone do tego piwa: Petrus Oud Bruin

Zatem i ode mnie 8 punktów.

Opinia: j24
06/06/2017

encyklopedia/piwa/petrus_roodbruin.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)