Petrus Oud Bruin

Bavik Brewery, Belgia.

Zawiera najlepsze chmiele i wariację słodów. Piwo leżakowane przez 20 miesięcy w dębowych beczkach.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj.

Barwa rubinowa, leciutko zamglona.

Piana jasnobeżowa, obfita i bardzo gęsta o konsystencji ubitego białka. Zredukowała się do centymetrowej kołderki, zaznaczając na ściance szklanki każdy wypity łyk.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach sfermentowanych owoców. Wyczuwa się śliwkę i wiśnię. Kojarzy mi się z owocowym winem. Pojawia się też dębowa tanina.

W smaku owocowy kwasek z wiśnią na pierwszym planie. Nieco mniej śliwki. Nutki dębowe przeplecione palonym karmelem, przechodzącym w umiarkowaną goryczkę. Słody czemuś niewyczuwalne, choć akurat w przypadku tego piwa nie przeszkadza to specjalnie. Piwo delikatne w odbiorze, zarówno aromat, jak i smak są świetnie ułożone.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
14/11/2016

encyklopedia/piwa/petrus_oud_bruin.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)