Perun Trzy Zorze

Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.

Polish Amber Ale. Piwo pasteryzowane. Receptura Adam Czogalla.

skład: woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiele, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana jasnobeżowa, średnia. Zredukowała się do cienkiej, nierównej kołderki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie umiarkowanie średnia.

Zapach lekko sosnowy z nutką żywicy i trawy. Minimalny słód w tle.

Smak wytrawny. Początek to kwiaty zmieszane z ciasteczkami (biszkopt). Do tego nieco słodu ze szczątkowym pieczywem. Tu żywicy i sosenki jak na lekarstwo. Goryczka nie za mocna, zmieszana z cytrusowym kwaskiem. Jest też całkiem sporo trawiastego posmaczku. Piwo sprawia wrażenie nieco wodnistego, szczególnie jak złapie temperatury, co mnie nieco zdziwiło, bo na ogół jest odwrotnie. W sumie nic nadzwyczajnego.

Słabe 6 punktów.

Opinia: Sten
22/06/2015

encyklopedia/piwa/perun_trzy_zorze.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)