Perun - Serce Dębu

Wyprodukowane dla BR Franciszków przez Browar Zodiak w Kłodawie.

Piwo w stylu American Brown Ale.

Wykonanie i receptura Adam Czogalla.

„Zachwyca złożonym aromatem słodowym: ciastka, herbatniki, kawa. Rzeźkie i zrównoważone w smaku, z przyjemną i wyrazistą goryczką.”

Skład: słody jęczmienne, chmiele, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13,1% wag.

Barwa miedziano - brunatna, delikatnie mętna.

Piana kremowa, niska. Opadła do rwącej się kołderki, następnie do opaski. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach niespecjalnie intensywny. Nieco palonego słodu, karmelu i czekolady. W tle odległym wielce - szczątkowa żywica.

Smak dość ciekawy. Piwo wytrawne ze słodem, kawą i palonką na pierwszym planie. Następnie pojawia się odrobina czekolady i włoskich orzechów. Finisz to wyraźna i długotrwała goryczka z odrobiną żywicy i jakby garbników, kojarzących się z drewnem dębowym, choć w składzie nic na ten temat nie ma (czasem się zdarza, że wymienione są wiórki dębowe). Piwo odebrałem nad wyraz pozytywnie i wypiłem ze smakiem. Polecam.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
06/11/2014

encyklopedia/piwa/perun_serce_debu.txt · ostatnio zmienione: 2020/01/26 09:27 (edycja zewnętrzna)