Perun Orzechowy Gaj

Wyprodukowano dla BR Perun S.A. przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo w stylu Brown Porter, pasteryzowane. Receptura Adam Czogalla.

Skład: woda, słody jęczmienne, jęczmień palony, chmiel, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa to nieprzenikniona czerń.

Piana jasnobrązowa, cienka, raptem na centymetr. Bardzo szybko zredukowała się do cieniutkiego pierścienia, który pod koniec konsumpcji zniknął. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach intensywnie kawowy, do tego nieco palonki i czekolady. Aromat orzechowy dał o sobie znać po złapaniu przez piwo temperatury.

Smak wytrawny. Początek to mocne uderzenie zbożowej kawy ze sporą palonką. Następnie odrobina kwasku, przechodzącego w gorzką czekoladę z niczego sobie orzechowym posmaczkiem, który dość długo utrzymuje się na podniebieniu. Goryczka z wyraźną ziołową nutą, choć niespecjalnie intensywna. Ciekawe piwo warte spróbowania. Ciekaw jestem jakby smakowało po kilkumiesięcznym leżakowaniu.

Póki co 8 punktów.

Opinia: Sten
17/02/2015

encyklopedia/piwa/perun_orzechowy_gaj.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)