Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne, Wąsosz.
Session IPA. Piwo jasne, pasteryzowane. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.
Skład: woda, słody jęczmienne, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 4,2% obj., ekstraktu: 10% wag.
Barwa miedziana, mętna.
Piana biała, lekko przybrudzona, cienka. Zredukowała się dość szybko do porwanego kożuszka. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach cytrusowy z odrobiną tropików i delikatnym w odbiorze słodem.
Smak bez mała wytrawny. Na początku sporo słodu z chlebowym posmaczkiem. Przez chwilę małe co nieco karmelu. Pojawia się też śladowy kwasek, taki jakby grejpfrutowy. Finisz to całkiem spore uderzenie goryczki o cytrusowo - ziołowo - trawiastym charakterze. Piwo orzeźwiające, dość lekkie w odbiorze, w sam raz na lato.
8 punktów.
Opinia: Sten
11/08/2015