Perun - Oblewanie Perperuny

Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.

Belgian Pale Ale. Piwo pasteryzowane. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.

Skład: woda, słody jęczmienne, słody karmelowe, chmiele, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa miedziana, delikatnie mętna.

Piana jasnokremowa, średnia i mało trwała. Opadła do pierścienia. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach również umiarkowany. Odrobina karmelu, minimalne owoce i jakby biszkopt.

Smak wytrawny, ale jakiś taki płytki. Pierwsze chwile to słód i karmel, następnie goryczka przepleciona ziółkami i nutą pieprzową. Przez chwilę nieco owoców ze śliwką na czele. Daje też o sobie znać trochę kwiatków. Finisz goryczkowy. Zwyczajnie dobre piwo, choć nie do końca w moim stylu.

7 punktów.

Opinia: Sten
29/04/2015

encyklopedia/piwa/perun_oblewanie_perperuny.txt · ostatnio zmienione: 2020/01/26 09:26 (edycja zewnętrzna)