Wyprodukowano dla BR Perun przez Browary Regionalne Wąsosz.
Belgian Pale Ale. Piwo pasteryzowane. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.
Skład: woda, słody jęczmienne, słody karmelowe, chmiele, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13% wag.
Barwa miedziana, delikatnie mętna.
Piana jasnokremowa, średnia i mało trwała. Opadła do pierścienia. Symbolicznie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach również umiarkowany. Odrobina karmelu, minimalne owoce i jakby biszkopt.
Smak wytrawny, ale jakiś taki płytki. Pierwsze chwile to słód i karmel, następnie goryczka przepleciona ziółkami i nutą pieprzową. Przez chwilę nieco owoców ze śliwką na czele. Daje też o sobie znać trochę kwiatków. Finisz goryczkowy. Zwyczajnie dobre piwo, choć nie do końca w moim stylu.
7 punktów.
Opinia: Sten
29/04/2015