Perun Noc Kupały

Wyprodukowano dla BR Franciszków przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo w stylu Polish Extra Foreign Stout. Receptura i wykonanie Adam Czogalla.

Skład: słody jęczmienne, jęczmień palony, chmiele, drożdże górnej fermentacji.

Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 15% wag.

Barwa bez mała czarna. Pod silne światło widać nikłe rubinowe przebłyski.

Piana beżowa, dość obfita i średnio gęsta. Zredukowała się do nierównego, porwanego kożuszka. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie nieco mniejsze, niż średnie.

Zapach przyjemny. Chmiel, kawa, mleczna czekolada, palonka i nuty owocowo - kwiatowe.

Smak początkowo kawowy z minimalnym kwaskiem. Przechodzi w sporą dawkę czekolady ze słodem w odległym tle. Przez cały czas dają o sobie znać przyjemne nuty chmielowe. Dają o sobie znać również bakalie przeplecione winnym posmaczkiem. Goryczka pojawia się po dobrej chwili i z każdą kolejną staje się coraz bardziej wyrazista i długotrwała. Bardzo ciekawe w odbiorze piwo, które należy spróbować. Polecam miłośnikom gatunku.

10 punktów.

Opinia: Sten
05/11/2014

encyklopedia/piwa/perun_noc_kupaly.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)