Pernštejn Polotmavé Vyčepni

Pardubicky Pivovar, Czechy.

Skład: woda pitna, słody jęczmienne, chmiel, ekstrakt chmielowy, substancja słodząca E9541), kwas askorbinowy.

Zawartość alkoholu: 4%.

Barwa herbaciana, wpadająca w miedzianą.

Piana kremowa, obfita i gęsta. Bardzo szybko redukuje się do porwanego kożuszka. Część oblepia szkło.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach znikomy. Leciutki palony słód, małe co nieco chmielu i dość silnie wyczuwana metaliczność.

W smaku lekko słodkie, wyczuwalne nutki owocowe i delikatny kwasek. Goryczka pojawia się po chwili i po kolejnej znika bezpowrotnie. Piwo nazbyt wodniste. Po lekkim ogrzaniu się daje się wyczuć subtelną paloność. Piwo to, to taki gasiciel pragnienia. W sumie nic specjalnego.

5 punktów.

Opinia: Sten
20/05/2012

1)
Sacharyna – organiczny związek chemiczny, imid kwasu o-sulfobenzoesowego stosowany jako sztuczny środek słodzący.
encyklopedia/piwa/pernstejn_polotmave_vycepni.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)