Palatum - Natalia

Browar Palatum, Warszawa.

American Rye Wheat IPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pilzneński, słód pszeniczny, słód żytni, chmiel Sorachi Ace, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 12.12.2018.

Barwa cytrynowo - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnia o średnich i grubych pęcherzykach. Nad wyraz szybko opadła do pierścienia, który wkrótce zniknął. Na szkle pozostawiła zaledwie kilka plamek.

Nasycenie średnie.

Zapach mocno cytrusowy z dominującą cytryną i pomarańczą. Trochę tropików z wyraźnym mango i ananasem, acz i odrobina kokosa też się pojawia.

Smak intensywnie cytrusowy. Jak dla mnie tych cytrusów jest zdecydowanie za dużo. Cytryna, pomarańcza i grejpfrut nieco się gryzą. Subtelna żywica i odrobina kokosa. Wyczuwa się też drożdże. Nut pszenicznych i żytnich czemuś nie odnotowałem. Goryczka pestkowa mocno przełamana kwaskiem, który to piwo zdominował. Jak dla mnie nic specjalnego.

Góra 5 punktów.

Opinia: Sten
31/10/2018

encyklopedia/piwa/palatum_natalia.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:59 (edycja zewnętrzna)