Osjann - Pszeniczne

Browar Osjann, Biała Podlaska.

Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: słód pszeniczny, chmiel, drożdże, woda.

Zawartość alkoholu: 5,4% obj.

Barwa mocnej herbaty, mętna.

Piana biała, szczątkowa. Udało mi się uzyskać milimetrową warstewkę, która przeistoczyła się w obręcz wokół ścianki. Po chwili i ona zniknęła. Ze szkłem nie chciała współpracować.

Nasycenie prawie nie występuje.

Zapach też praktycznie żaden. Gdzieś tam w oddali odrobina karmelu i jeszcze mniej banana. Trudno cokolwiek ponadto wyniuchać.

Smak lekko słodko - kwaskowy z odrobiną słodu. Nutki bananowe bardzo głęboko ukryte. Nieco ich się pojawia dopiero pod koniec konsumpcji. Małe co nieco owoców i zdecydowanie więcej drożdży. Finisz kwaskowy ze śladową wręcz goryczką. Generalnie piwo wodniste i takie jakieś bez wyrazu. Jakoś mi weszło.

Zatem 4 punkty.

Opinia: Sten
21/09/2014



Czas na ponowny test w nowej szacie graficznej.

Dodano, że piwo jest górnej fermentacji. Skład podobny, tu napisano, że użyto cztery rodzaje słodu pszenicznego.

Natomiast jeżeli chodzi o alkohol i ekstrakt niewiele możemy się dowiedzieć, bo wygląda to tak:
Alkohol …% obj., ekstrakt … °Blg.

Barwa miedziana, mętna.

Piana kremowa, umiarkowanie średnia, ale dość gęsta. Niestety opada szybko do nierównej kołderki, następnie do pierścienia. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie mizerne wielce.

Zapach ulotny. Pojawia się banan i goździk i z każdym kolejnym włożeniem nosa do szklanki jest go coraz mniej.

Smak słodowy ze stosunkowo dużą dawką pieczywa. Banan pojawia się w chwilę po przełknięciu, podobnie, jak i goryczka, która w sumie jest mizerna, przełamana lekko cytrusowym kwaskiem. Takie to piwo jakby nie do końca dopracowane. W moim przekonaniu najgorsze z Osjann'owej czwórki.

Bardzo słabe 6 punktów, ze wskazaniem jednak na 5.

Opinia: Sten
17/04/2015

encyklopedia/piwa/osjann_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)