Browar Osjann, Biała Podlaska.
Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: słód pilzneński, słód pszeniczny, słód karmelowy; chmiel; drożdże; woda.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 12,5°Blg.
Barwa jak sama nazwa wskazuje, bursztynowa, wpadająca w miedzianą, lekko mętna.
Piana jasnobeżowa, średnia i w miarę gęsta. Opadła powolnie do rwącej się warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie z tych słabszych.
Zapach karmelowy, delikatnie palony z kwiatową nutką.
W smaku sporo słodu, wyraźny karmel i palonka. Do tego delikatny owocowy kwasek, a po złapaniu temperatury pojawia się odrobina razowca. Goryczka całkiem spora, nieco przypalona, przyjemnie pieszcząca podniebienie. Bardzo dobre to piwko, warte spróbowania.
Zasłużone 8 punktów.
Opinia: Sten
17/04/2015