Olimp - Zefir

Uwarzone przez Browar Olimp w Browary Regionalne Wąsosz.

Oktawia Pale Ale. Piwo pasteryzowane.

Skład: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, słód pszeniczny; chmiel Oktawia1); drożdże Safale US-05.

Barwa słabej herbaty, wpadająca w pomarańczową, subtelnie mętna.

Piana biała, z lekka przybrudzona i z tych cieńszych, bo raptem udało mi się uzyskać centymetrową warstewkę, która utrzymała się do końca, a to przyjemne wielce zaskoczenie. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach niespecjalnie intensywny. Prym wiodą kwiaty i owoce. Z każdym wypitym łykiem, aromat staje się jeszcze słabszy.

Smak wytrawny. Początek kwaskowy, przywodzący na myśl niedojrzałe jabłko. Pojawia się trochę słodu. Goryczka dość ciekawa. Początkowo niewielka, po każdym łyku staje się coraz bardziej wyrazista ma w sobie spory ziołowy posmaczek. Szczerze powiem, że to piwo jest ciekawym eksperymentem.

Moim zdaniem zasłużyło na 8 punktów.

Opinia: Sten
24/01/2015

1)
„Pierwsze na świecie prezentujące niesamowite walory polskiego chmielu Oktawia, dostarczonego osobiście przez Pawła Piłata” (z kontretykiety).
encyklopedia/piwa/olimp_zefir.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)