Okocim - Sezonowe Cztery Chmiele

Piwo sezonowe uwarzone w Browarze Okocim z okazji 170 rocznicy powstania browaru.

„Przygotowując Jubileuszową serię inspirowaliśmy się historycznymi etykietami” - twierdzi producent.

Piwo jasne, pasteryzowane.

Zawartość alkoholu - 5,5% obj., ekstraktu - 11,4% wag.

Informacja o składzie bardzo uboga - zawiera słód jęczmienny.

Barwa przejrzysta, słomkowa.

Piana średnio gęsta, biała, bardzo wysoka, opada do milimetrowej kołderki. Ubrudziła szkło zaznaczając wyraźne kręgi. Co ciekawe po dolaniu piana zmazała wszystkie kręgi i znikła praktycznie całkowicie. Na szkle pozostawiła po sobie pojedyncze wysepki.

Zapach lekko chmielowy. W tle kwasek i jakiś chlebek.

Nasycenie średnie wyższe.

Smak wodnisty, delikatnie kwaskowy. Czuć jakieś nutki słodyczy, goryczkę, która niby gdzieś jest, ale chyba zapomniała, że powinna się ujawnić i coś na kształt chmielu, ale też niespecjalnie. Po dolewce, gdy gaz nieco uleciał dominuje smak wody. Gdyby mi to nalano do kufla w knajpce, pomyślałbym, że jest bezczelnie rozwodnione.

Dla mnie słabo pijalne i nie radzę kupować.

Ot tak maksymalnie na 5 punktów. No może 5,5 za ciekawą etykietę.

Opinia: Capricorn
08/03/2016



Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, skromna, o średniej grubości bąbelkach, nietrwała. Opada w minutę do porwanej warstewki, następnie obwódki. Na szkle pozostały symboliczne ślady. Nasycenie średnie do dużego. Zapach przeciętnie mocny. Dominuje chmiel. Oprócz niego czuć słód i nutę owocową. W smaku piwo lekkie, w pierwszym łyku trochę wodniste, w kolejnych znacznie bardziej. Dominuje kwasek. Oprócz niego czuć słód z nutą chlebową, w tle jakieś estry owocowe. Goryczka strasznie tępa i nietrwała. Po kilku minutach spożywania czuć już tylko kwasek - jakby piwo koncernowe rozcieńczyć wodą. Odradzam.

2,5 punktu.

Opinia: j24
20/04/2016



Skład i parametry bez zmian.

Owych czterech chmieli niestety nie wymieniono … Natomiast nigdzie, zarówno na etykiecie, krawatce i na kontrze nie doszukałem się informacji, że to piwo sezonowe. Jubileuszowe i owszem. Warka do: 07.12.2018.

Barwa jasnego złota, klarowna.

Piana biała, cieniutka o drobnych pęcherzykach. Zniknęła po kilku łykach. Na szkle pozostawiła kilka plamek.

Nasycenie z tych nieco
większych.

Zapach generalnie chmielowy z zielonym jabłuszkiem i
muśnięciem kwiatów.

Smak kwaskowy z wyraźnym, niedojrzałym jabłkiem. Symboliczny słód z odrobiną pieczywa i z lekka chemiczna goryczka. Piwo wodniste i bez wyrazu.

4 punkty.

Opinia: Sten
07/11/2018

encyklopedia/piwa/okocim_sezonowe_cztery_chmiele.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/07 22:18 (edycja zewnętrzna)