Okocim - Pszeniczne Naturalnie Mętne

Carlsberg Polska, Browar Okocim.

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Zawiera słód pszeniczny i jęczmienny, oraz kultury drożdżowe.

Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu 12%.

Barwa cytrynowo-pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnioobfita, dość gęsta. Opadając tworzy niczego sobie grzybek, który niestety dość szybko zniknął.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach mało intensywny. Od biedy da się wyczuć nieco goździków. Banan szczątkowy. Gdzieś tam daleko niewielkie nutki słodowe.

Smak generalnie intensywnie kwaskowy. Inne smaczki bardzo trudne do wychwycenia. Na końcu podniebienia osadza się minimalna ilość goździka i to w sumie wszystko, bo kwasek skutecznie tłumi pozostałe doznania. Pod koniec pojawia się nieco goryczki, dodam, że krótkotrwałej. No cóż., teoretycznie coś z pszenicy jest, ale pszenicznym to bym tego piwa raczej nie nazwał. Najważniejsze, że jest wypijalne.

Słabiutkie 5 punktów.

Opinia: Sten
08/12/2013



Dodam, że jest pasteryzowane. Kod kreskowy: 59000140024871)

Piwo mętne. Barwa cytrynowo - pomarańczowa. Piana biała, dość drobna, obfita. Opada powoli do cienkiej warstewki, następnie trwałej obwódki. Nasycenie średnie. Zapach nawet intensywny. Czuć słód i nutę bananowo - goździkową. W smaku dominuje kwasek. Jak się go przetrzyma, to w kolejnych łykach można wyczuć słód, w tle banana i goździki, coś jakby cynamon. Goryczka na końcu zaznaczona, niezbyt mocna i nietrwała, bez rewelacji, poprawna.

Generalnie piwo takie sobie. Złe nie jest.

6 punktów.

Opinia: j24
26/01/2014



Dane techniczne, czyli kącik dla dociekliwych.

Kompania Piwowarska stawia na minimalizm, natomiast Carlsberg, przynajmniej na piwach z Brzeska jest informacji aż nadto: „Pszeniczne naturalnie mętne. Złociste piwo, niefiltrowane. Piwo górnej fermentacji. Gatunek: Pszeniczne. Alk.: 5% obj. Ekst.: 12% wag.” Nic czego bym nie wiedział po dokonaniu świadomego zakupu. Kontra mówi natomiast: „Pszeniczne naturalnie mętne. Pszeniczne to naturalnie mętne, niefiltrowane piwo górnej fermentacji. Warzone na bazie słodu pszenicznego z dodatkiem słodów jęczmiennych. Wyróżnia się złocistym kolorem, obfitą pianą oraz pełnym, lekko owocowym posmakiem. Piwo jasne. Alk. 5% obj., ekst. 12% wag., pasteryzowane. Zawiera słód pszeniczny i jęczmienny. Zawiera kultury drożdżowe, powodujące naturalne zmętnienie piwa i osad na dnie butelki.” Wiem zatem już chyba wszystko co powinienem wiedzieć o tym piwie. Czas na test.

Dziś na stole testerskim, duchowy spadek Okocimia Pszenicznego. W zasadzie jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że to jest to samo piwo. Choć mam jednak nadzieję, że się mylę, bo Okocim był wielce mizerny.

Zapach. Wyraźnie wyczuwalne aromaty goździków i bananów. Klasyczny zapach piwa pszenicznego. Ponadto czuć delikatny aromat słodowy, szczególnie pszeniczny, jęczmienny pląta się gdzieś w oddali.

Piana. Pierwsze chwile to bardzo burzliwe się tworzy, jest jej dużo, ale po chwili zaczyna opadać i ostatecznie zatrzymuje się na poziomi dwóch, trzech milimetrów.

Kolor. Bardzo jasne, słomkowe, delikatnie nieklarowne.

Smak. Zapach jest zdecydowanie lepszy aniżeli smak. Aromatów bananowo – goździkowych jest jak na lekarstwo, cały smak jest nieco zbytnio rozwodniony. W międzyczasie pojawia się kwasek. Jest lepiej niż w przypadku Okocimia Pszenicznego, ale nie ma kompletnie szału.

Jak dla mnie zasługuje jedynie na 5 punktów.

Opinia: Śmietan
10/05/2014



Nowa wersja piwa.

Wyprodukowano pod nadzorem Piwowara Adama Surmacza w Browarze Svyturus, Kłajpeda, Litwa. Dystrybutor: Carlsberg Polska Sp. z O.O., Warszawa.

„Piwo jasne pasteryzowane. Górnej fermentacji. Zawiera słód jęczmienny i pszeniczny. Alkohol - 5 % obj. BLG - 12 %. IBU- 14°. EDC - 10.”

Piwo mętne. Barwa cytrynowo - żółtawa. Piana biała, drobna, obfita. Opada powoli do cienkiej warstewki, następnie trwałej obwódki. Nasycenie średnie. Zapach przeciętnie mocny. Czuć słód i nutę bananowo - goździkową. W smaku piwo lekkie, od razu po przełknięciu nawet wodniste. Przez moment przelatuje lekka słodycz. Zaraz po niej dominację przejmuje kwasek. Po nim czuć słód, w tle banana i goździki oraz cynamon. Goryczka na końcu zaznaczona, niezbyt mocna i nietrwała, bez rewelacji, poprawna. Jak i całe to piwo.

6 punktów - jak ostatnio.

Opinia: j24
28/12/2015

1)
CARLSBERG POLSKA Sp. z o.o., ul. Iłżecka 24, 02-135 Warszawa, Polska.
encyklopedia/piwa/okocim_pszeniczne_naturalnie_metne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)