Okocim - Pszeniczne

Browar w Brzesku, Carlsberg Polska SA

Piwo w ładnej butelce, na krawacie zawarto skład: słód jęczmienny i pszeniczny, kultury drożdżowe powodujące naturalne zmętnienie i osad na dnie butelki. Zawartość alkoholu 5%, pasteryzowane.

Po nalaniu piana na 2 palce nawet trochę się utrzymała. W smaku lekko kwaskowe, bardzo słabo wyczuwalna goryczka. Dałem Marioli do spróbowania - nie była specjalnie rozanielona, choć piwa pszeniczne lubi. Jak dla mnie zbyt mało wyraziste w porównaniu do innych pszenicznych.

4 punkty

Opinia: Sten
27/08/2009



Etykieta mówi: „słód jęczmienny i pszeniczny, kultury drożdżowe powodujące naturalne zmętnienie i osad na dnie butelki. Zawartość alkoholu 5%, pasteryzowane”.

Piane tworzy się chętnie. Ale już mniej chętnie utrzymuje się na powierzchni. Znika co prawda dość leniwie, ale znika. Kolor. Jak to pszeniczne piwo. Mętny, miodowy kolor. Generalnie plus. W zapachu coś kwaskowego czuć. Zaczynam się martwić.

Moje obawy się potwierdziły. W smaku czuć kwaśny posmak. Przez chwilkę czuć taki (przynajmniej dla mnie) przyjemny posmak drożdży jednak dość szybko ustępuje on… nicości. Później robi się kwaskowaty posmak. Nie jest to mistrzostwo świata. Okocim niech lepiej zajmie się piwami jasnymi.

Jak dla mnie na krawędzi 3/4. Jedyny plus to, że z pszenicznych jest na prawdę niedrogie.

Opinia: Śmietan
12/02/2010

encyklopedia/piwa/okocim_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:29 (edycja zewnętrzna)