Obolon - Oksamitowe/Velvet

Browar Obolon, Ukraina.

Piwo ciemne.

Skład: woda, słód jasny jęczmienny, słód karmelowy, syrop maltozowy, ekstrakt słodu karmelowego, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 14%

Barwa rubinowa, klarowna. Piana kremowa, luźna zanikająca nad wyraz szybko. Nasycenie z tych bijących po nosie, znaczy mocne nad wyraz.

Zapach - ledwo wyczuwalny słód karmelowy i nic więcej.

Smak owocowy (jakby wiśnia), lekko gorzkawy i nieśmiało kwaskowy. Nawet ciekawy.

Za brak zapachu i nikłą pianę - 7 punktów, a mogłoby być więcej.

Opinia: Sten
17/12/2010





A ja mam dziś ciekawostkę. Piwo przetestowane już, ale… No właśnie. Przetestowana została jedna z dwóch wersji, a konkretnie wersja bardziej ukraińska, przynajmniej jeśli chodzi o etykietę.

Na fotkach - z lewej strony wersja I („ukraińska”) z prawej wersja II („polska”).

Wersja I „ukraińska”: Na krawatce napis: „Piwo Obolon Oksamitowe”.

Piwo klarowne. Barwa rubinowa. Nasycenie ogromne - po odkapslowaniu piwo zapieniło się i wystrzeliło niczym gaśnica. Piana obfita, w kolorze podchodzącym pod rubin, jednak opada bardzo szybko. Zapach słodu karmelowego z ledwo wyczuwalnymi nutami owocowymi. Smak mieszany: czuć karmel, kwasek, nuty owocowe (słodkawe - wiśniowe), na końcu pojawia się na podniebieniu goryczka. Całość w sumie interesująca, ale jakoś tak za mało zharmonizowana.

6 punktów.
Mogłoby być więcej, gdyby nie ten „aspekt gaśnicy” i gdyby było staranniej wyprodukowane.

Wersja II „polska”: Na krawatce napis: „Pierwsze piwo Ukrainy”. Cała etykieta po polsku. „Piwo ciemne - czerwone „OBOLON AKSAMITNE”. Aksamitne w smaku i wyglądzie - piwo dla wybranych. Własna technologia warzenia nadaje piwu aksamitnego blasku, wyjątkowo przyjemnego smaku i aromatu karmelowego słodu.” Piwo ma gęstą, stojącą piankę.

„Piwo ciemne - czerwone Aksamitne pasteryzowane.” Zawartość alkoholu i ekstraktu - jak wersja I.

„Skład: woda, jasny i karmelowy słód pszeniczny, chmiel.”

„Producent: OBOLON JSC, Ukraina. Importer: OBOLON - Polska s.c. Poznań.”

Piwo klarowne. Barwa rubinowa. Nasycenie średnie do dużego. Piana obfita, drobniejsza niż w wersji I, trwalsza; jej kolor podchodzi pod rubinowo - kawowy. Zapach delikatniejszy, nie czuć tak nachalnie słodu karmelowego. W smaku czuć kwasek, słabo karmel i dość konkretną goryczkę, która pozostaje nawet długo na podniebieniu. Nuty owocowe prawie niewyczuwalne. W sumie niezłe ciemne piwo.

7 punktów - ale tu więcej nie mogłoby być.

Mniej smaczne niż wersja I, ale lepiej zharmonizowane i staranniej wykonane.

Tak się zastanawiam - skąd w wersji polskiej wziął się w opisie jasny i karmelowy słód pszeniczny? Chyba błąd w tłumaczeniu…

To jeszcze fotki krawatek:

Opinia: j24
14/05/2011














Na dziś mam piwo które już było u nas w dwóch wersjach.

Dostałem dwie butelki: wersję II „polską” z Encyklopedii (a co tam - przetestuję ją ponownie) i dla porównania nową (III) - zrewitalizowaną wersję, z nową (ukraińsko - angielską) etykietą, polską kontretykietą i nieco zmienioną krawatką. Ta najnowsza wersja wpisuje się w szereg ostatnio przeze mnie testowanych piw.

Piwo ciemne - czerwone Obolon Aksamitne, pasteryzowane. Ekstrakt 14% wag. alkohol 5,3% obj.Składniki: woda, jasny i karmelowy słód jęczmienny, chmiel.

Wersja II (poprzednio testowana) - parametry, opis (w tym błąd), walory smakowe i ocena - takie same.

Wersja zrewitalizowana (III) Piwo klarowne. Barwa rubinowa. Nasycenie średnie do dużego. Piana obfita, grubsza niż w wersji II, ale jeszcze mniej trwała; opada szybko do nikłej obwódki i zaraz do zera. Jej kolor podchodzi pod beżowo - kawowy. Zapach praktycznie taki sam. W smaku nieco słabiej czuć karmel, za to jest więcej kwasku. W tle można wyczuć nuty owocowe okraszone alkoholem. W sumie jest nieco gorsze od wersji II.

Dam 6 punktów.

Opinia: j24
04/11/2012




Na dziś mam piwo, które wygląda na Obolon Oksamitowe, produkowane pod zmienioną nazwą - pod zachodniego klienta: Obolon Velvet. Kod kreskowy: 48200027101741).

Opis i parametry prawie takie same, jak opisane 04/11/2012 Jedyna zmiana, to zamiast chmielu obecnie jest granulat z chmielu uprawnego, naturalny ekstrakt chmielowy.

Piwo klarowne. Barwa ciemno rubinowa. Piana średnio obfita, dość drobna i nietrwała. Nasycenie spore. Zapach niezbyt mocny. Czuć słód, karmel i nutę owocową. W smaku czuć lekką słodycz, słód, karmel, kwasek, nutę owocową (wiśnia). Alkoholu tym razem nie wyczułem. Goryczka nawet mocna, w miarę solidna i trwała. Piwo uładzone, wyprodukowane pod masowego klienta z Europy Zachodniej.

Zatem 6,5 punktu.

Opinia: j24
30/12/2015















Takie wspomnienie wycieczki do Krakowa. Piwo wypite w ukraińskiej knajpce nieopodal Rynku.

Co do oceny to w pełni zgodzę się z ostatnią recenzją j24, choć współuczestniczki konsumpcji (Magda i Sonia), zachwycały się nie wiedzieć nad czym… ;-)

Opinia: Sten
29/06/2016



W stosunku do ostatniej recenzji z 30/12/2015 piwo nieco wodniste i wyczuwalny alkohol.
Masówka…

Nie więcej niż 6 punktów.

Opinia: j24
22/01/2019

1)
DP „Pyvovarnia Ziberta” PAT „Obolon`”, vul. Pushkina 3, Kyivs`ka obl., 08500 m. Fastiv, Ukraina
encyklopedia/piwa/obolon_oksamitowe.txt · ostatnio zmienione: 2019/01/22 21:49 (edycja zewnętrzna)