Obolon, Ukraina.
Skład: woda, słód jęczmienny jasny, słód pszeniczny, syrop maltozowy, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,8%, ekstraktu: 11,5%.
Barwa jasno złocista.
Piana biała, cienka. Bardzo szybko opada do opaski wokół ścianki kufla. Pod koniec spożywania nie ma po niej śladu.
Nasycenie uderzające w nozdrza. Zdecydowanie za mocne.
Zapach chmielowo słodowy.
W smaku dominuje dość spory kwasek. Słód niespecjalnie intensywny, choć zauważalny. Na krótką chwilę pojawiają się nutki owocowe. Goryczka początkowo tłumiona kwaskiem, po lekkim ogrzaniu się piwa staje się bardziej wyrazista i długotrwała. Wyczuwalne też są nutki chlebowe. W sumie niezłe piwo ale należy je spożywać schłodzone umiarkowanie.
7 punktów
Opinia: Sten
28/06/2012